Aperitif, a digestif

Aperitif, a digestif – czym się od siebie różnią?

Jak wiadomo, alkohol może zamykać i otwierać posiłki. Te dwa sposoby podania określamy mianem aperitifu i digestifu, czyli napoju przed zjedzonym daniem i napoju po zjedzonym daniu. Zarówno aperitif, jak i digestif mają swoje właściwości. Czym się od siebie różnią? 

Aperitif – alkohol przed posiłkiem 

Aperitif z francuskiego oznacza otwarcie. To alkohol podawany przed daniem głównym, jako element rozluźniający atmosferę, ale także wyostrzający kubki smakowe. Do grupy aperitifów wchodzą różne alkohole – od jasnych piw, przez koktajle takie jak Aperol Spritz czy Martini Fiero, aż po mocniejsze sherry. Metodę aperitifów najczęściej praktykuje się w restauracjach – podanie drinka przed posiłkiem zajmuje gości, a także sprawia, że czekanie na danie główne nie jest tak dotkliwe. Dzięki właściwościom pobudzającym apetyt posiłek smakuje lepiej. Po zjedzeniu obowiązkowym punktem wielu regionów jest digestif. 

Czym jest digestif?

Digestif to trunek, które ma poprawić trwanie żołądka po obfitym posiłku. Do grupy digestifów zaliczymy alkohole takie jak Jagermeister, Amaro, Cognac czy Fernet. W polskich domach szczególną popularnością cieszą się nalewki domowej roboty, które również w małych ilościach usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspólnym mianownikiem wszystkich wymienionych alkoholi jest aromat ziołowy. Większość z receptur ziołowych trunków w przeszłości była używana jako lekarstwa. Dziś przemysł farmaceutyczny jest rozwinięty, a ziołowe nalewki wkroczyły do życia codziennego jako digestify. 

Jaka jest prawidłowa kolejność podawania alkoholi?

Aperitify i digestify wyznaczają odpowiednią kolejność podawania alkoholi do obiadu, bądź kolacji. Jeśli urządzamy przyjęcie, na wstępie warto wręczyć gościom drinki należące do grupy aperitifów. Nie od dziś wiadomo, że alkohol ułatwia zaadaptowanie się do grupy – aperitif to doskonały sposób na zintegrowanie towarzystwa. Jeśli w planujemy podać gościom kolacje, w kuchni nie powinno zabraknąć digestifów. Prawidłowe rozłożenie alkoholu oraz posiłków w czasie imprezy to recepta na udany wieczór. 

Ocena artykułu:

5/5
(26 głosów)

Czytaj również na mixolopedii

Infuzowanie

nfuzowanie to innymi słowy aromatyzowanie. Technika infuzowania alkoholu pozwala na nadanie danemu napojowi aromatycznego smaku dzięki dodanym składnikom. Infuzji można poddać wiele alkoholi, a w tym whisky, gin czy wódkę.

Gin

Gin to alkohol, którego historia sięga XVII wieku. Wynalezienie ginu przypisuje się Niderlandom. Klasyczna wersja bazuje na 96-cio procentowym spirytusie oraz dodatku specjalnych roślin takich jak jałowiec.

Miksologia

Miksologia sygnalizuje wyższą sztukę przyrządzania drinków alkoholowych – wyrafinowaną recepturę i dopracowany finisz.