Aperitif

Czym jest aperitif?

Drinki i napoje alkoholowe kojarzą nam się przede wszystkim z wieczornym wyjściem ze znajomymi do baru. Jednak wiele kultur oraz recept na udany posiłek wskazuje picie wybranych alkoholi do obiadu, lub, co więcej, przed obiadem. Przed posiłkiem pijemy aperitif. Nazwa określająca czas podania tego trunku pochodzi o francuskiego słowa, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza otwarcie. Podanie aperitifu to doskonały sposób na rozluźnienie atmosfery przed daniem głównym. Oprócz tego, drinki należące do aperitifów pobudzają apetyt i przygotowują kubki smakowe do zjedzenia później podanej potrawy.

Jakie alkohole należą do aperitifów?

Aperitify to nie tylko drinki czy koktajle. Do grupy aperitifów należy Aperol Spritz, Martini Fiero oraz m.in. Milano-Torino. Oprócz tego, do pogłębienia doświadczeń smakowych podaje się również gazowane zielone lub białe wino, lekkie piwa, likier anyżowy bądź ziołowy wermut. W skład aperitifów wchodzą także wysokoprocentowe alkohole – tu możemy wymienić ouzo, calvados czy sherry. Kultura podawania aperitifów zależy w dużej mierze od regionu. Jest to szczególnie popularne we Francji, Włoszech oraz Hiszpanii. W Polsce do obiadu podaje się nalewki oraz wódki, jednak jest to sposób dość obciążający dla żołądka. Aperol Spritz lub jasne wina są lżejsze, dlatego osoby nielubiące mocnych alkoholi będą skłaniać się właśnie ku tej opcji. 

Aperitif w restauracjach

Z aperitifami na pewno spotkaliście się już w restauracjach. Zazwyczaj zamawiając posiłek oraz drinki w pierwszej kolejności na stole znajda się napoje. W dużej mierze wynika to z czasu przygotowania danych pozycji z karty. Drinki robi się szybciej niż dania, a napoje stają elementem „na poczekanie”. Jednak drugim powodem podawania drinków wcześniej jest filozofia aperitifów.

Aperitif w Moderne Artisanal

Chociaż Moderne Artisanal słynie głównie z kuchni molekularnej oraz unikalnych koktajli, w menu znajdziecie także różnego rodzaju aperitify. Jeśli nie lubicie czekać na posiłek bez kieliszka z napojem na stole, nie martwcie się – nasi miksolodzy zaserwują Wam najlepszy aperitif w mieście.

Ocena artykułu:

5/5
(24)

Czytaj również na mixolopedii

Agnostura

Angostura jest gorzką wódką, a zarazem przyprawą do drinków oraz dań. Produkowana jest na bazie rumu, goryczki, skórki pomarańczowej oraz mieszanki gorzkich ziół.

Triple sec

Triple sec to słodki likier pomarańczowy, którego zawartość alkoholu waha się między 20 a 40%.

Zester

Zester jest przyborem kuchennym, którego zastosowaniem jest wycinanie skórek z owoców cytrusowych takich jak limonka, cytryna czy pomarańcza.