włoski drink Aperol Spritz

Aperol Spritz, czyli najsłynniejszy włoski drink

W 2019 roku Aperol Spritz świętował swoje setne urodziny. Mimo sędziwego wieku, drink smakuje nowoczesnością, a przez swoją popularność jest dostępny w kartach barów na całym świecie. Recepturę znanego nam dziś Aperolu Spritz stworzono w 1919 roku we Włoszech. Jest to zasługa Luigi i Silvio Barbieri, braci, którzy odziedziczyli firmę z likierami po swoim zmarłym ojcu. Lata praktyki w firmie alkoholowej pozwoliła im nas stworzenie unikalnej receptury, mianowicie – Aperolu Spritz.

Włoski drink na każdą okazję

Chociaż picie drinków kojarzy się głównie z wyjściem na miasto lub domówka, Aperol Spritz to także świetny aperitif. Słowo aperitif pochodzi z języka francuskiego i oznacza „otwierać”. W przypadku alkoholu oznacza nic innego, jak napój podawany przed posiłkiem, który wzmacnia apetyt. W wielu regionach alkohol pije się inaczej – bezpośrednio po posiłku dla usprawnienia trawienia lub przed, dla pogłębienia doznań smakowych. Do grupy aperitifów należą także, wina, wódki oraz różnego rodzaju whisky. Aperol Spritz wspaniale skomponuje się z typowymi włoskimi daniami, a w tym – z pizzą.

Z czego robi się Aperol Spritz?

Aperol Spritz nie jest skomplikowanym drinkiem. Składa się z Prosecco, Aperolu, wody gazowanej, lodu oraz plasterka pomarańczy, który dodaje kompilacji nuty aromatu oraz lepszego efektu wizualnego.  W jakich proporcjach dodajemy składniki do Aperolu Spritz? W kieliszku powinno dominować Prosecco. Najłatwiej na oko podzielić kieliszek na sześć części. Prosecco powinno zajmować trzy z nich, Aperol dwa, a woda gazowana jeden. Do mikstury dodajemy kostki lodu oraz kawałek pomarańczy. Gotowe! Mimo dodatku chłodzących kostek lodu należy pamiętać, że Prosecco powinno być dobrze schłodzone. 

Gdzie kupić Aperol?

Aperol Spritz to drink, który bez problemu można przyrządzić w domu. Do jego stworzenia nie potrzeba specjalnych przyrządów barmańskich, a składniki potrzebne do jego wykonania są dostępne w każdym sklepie alkoholowym. By skosztować go w jak najlepszym wydaniu, warto udać się do włoskich knajp, bądź nowoczesnych drink barów. Aperolu nie brak także u nas, dlatego tę pozycję barmańska znajdziecie w kartcie naszych alkoholi.

Ocena artykułu:

5/5
(22)

Czytaj również na mixolopedii

Agnostura

Angostura jest gorzką wódką, a zarazem przyprawą do drinków oraz dań. Produkowana jest na bazie rumu, goryczki, skórki pomarańczowej oraz mieszanki gorzkich ziół.

Triple sec

Triple sec to słodki likier pomarańczowy, którego zawartość alkoholu waha się między 20 a 40%.

Zester

Zester jest przyborem kuchennym, którego zastosowaniem jest wycinanie skórek z owoców cytrusowych takich jak limonka, cytryna czy pomarańcza.