Drinki molekularne

Co to drinki molekularne?

Drinki molekularne są częścią metod kuchni molekularnej. Sztuka polega na manipulowaniu stanami materii, tak, by odmienić standardowe doznania wywoływane przez poszczególne składniki. Termin „kuchnia molekularna” ukuł się około 1988 roku, jednak alkohole tworzone wedle tej dziedziny zyskały na popularności między 2000 a 2010 rokiem. Zarówno w przypadku potraw, jak i napoi, kuchnia molekularna tworzy nowe smaki i wizualizacje interpretując dobrze znane nam produkty. 

Jak tworzy się drinki molekularne?

Miksologia molekularna opiera się na stosowaniu wielu niestandardowych dla barmaństwa technik. Obejmuje modyfikowanie składników piankami, mgiełkami, temperaturami, ciekłym azotem, cieczami zestalającymi, tudzież żelami. Wszelkie metody pozwalają na zmianę stanu skupienia cieczy – możemy wypić drinka w formie lodów, skosztować koktajlu w oparach mgły lub zobaczyć, jak zamówiony drink staje w płomieniach. Chociaż kuchnia i miksologia molekularna jest bardzo widowiskowa, w Polsce wciąż istnieje niewiele knajp, które specjalizują się w tej dziedzinie gastronomii. Trudno się dziwić – sam proces przygotowywania drinków molekularnych jest bliższy działaniom laboratoryjnym, niż klasycznie rozumianej miksologii.

Co stosuje się do drinków molekularnych?

Gama składników wykorzystywanych do miksologii molekularnej jest naprawdę bardzo szeroka. Spośród różnych sposobów możemy wymienić trzy odmienne techniki, które określają charakter pojęcia drinka molekularnego. Sferyfikacja potrafi zmienić płyn w małe lub większe kuleczki. To doskonały sposób na połączenie dwóch płynów w jednej szklance. Do procesu sferyfikacji można użyć np. mleczanu wapnia czy alginianu sodu. Z kolei emulsyfikacja zmienia płynną substancję w pianę i stosuje się ją najczęściej do płynów, które się ze sobą nie mieszają. Koktajle mogą zawierać składniki takie jak guma kasztanową, guma arabska, lecytyna sojowa czy żelatyna.

Czy drink molekularny można zrobić w domu?

Chociaż pierwsze kroki w miksologii molekularnej można postawić w domowym zaciszu, bardziej skomplikowane przepisy wykonuje się ze specjalnymi urządzeniami. Najprostszymi przedmiotami uprawiającymi sposób podania drinka będzie opalarka gazowa czy maszyna odsysająca powietrze z opakowań. Warto uzbroić się także w ciekły azot – ten pozwala zmienić stan skupienia drinka w krótkim czasie.

Ocena artykułu:

5/5
(11 głosów)

Czytaj również na mixolopedii

Drink

Wśród najpopularniejszych przepisów na drinki znajdziemy między innymi Mojito (rum z wodą i limonkami), Cosmopolitan (czyli wódka z sokami) lub Malibu (rum malibu z mlekiem).

Infuzowanie

nfuzowanie to innymi słowy aromatyzowanie. Technika infuzowania alkoholu pozwala na nadanie danemu napojowi aromatycznego smaku dzięki dodanym składnikom. Infuzji można poddać wiele alkoholi, a w tym whisky, gin czy wódkę.

Miksologia

Miksologia sygnalizuje wyższą sztukę przyrządzania drinków alkoholowych – wyrafinowaną recepturę i dopracowany finisz.