Czerwone wino do kolacji

Czerwone wino na kolacji – co podać do tego alkoholu?

Czerwone wino jest synonimem elegancji. Przygotowując się na wieczór ze znajomymi warto zadbać o to, by mieć pod ręką jego dostatek. W dobrym towarzystwie wszystko smakuje lepiej – zarówno alkohol, jak i przystawki, które do niego podajemy. Co najlepiej przygotować do czerwonego wina? Nawet, jeśli nie planujemy na kolacji podać pełnych dań, dobrze jest przygotować odpowiednie przekąski. 

Czerwone wino – jakie przystawki będą najlepsze?

Czerwone wino kojarzy się z włoskim klimatem i kolacjami jedzonymi wieczorami, w anturażu romantycznych świec. Na stole nie może zabraknąć odpowiednich przekąsek, które smakowo idealnie skomponują się z podanym alkoholem. Wino idealnie współgra z pieczywem oraz serami. Na talerzu przekąsek nie powinno zabraknąć pokrojonego camemberta, serka brie oraz wszelkiego rodzaju serów wędzonych. Rodzaj wina nie pozostaje tu bez znaczenia. Sery są dobrym uzupełnieniem win wytrawnych oraz półsłodkich. Kolację uzupełnią chrupiące bagietki, tudzież grzanki. Oprócz tego, możemy pokusić się także na przygotowanie koreczków, bądź roladek z tortilli. 

Słodkie przystawki do czerwonego wina

Nie oznacza to, że wino można podawać jedynie z przekąskami na słono. Do wina pasują także słodkie ciasta oraz owoce, takie jak winogrona. Sernik, ciasto marchewkowe czy beza – każdy chwyt jest dozwolony. Na dobrą sprawę wszystko zależy od preferencji smakowych gości oraz pory dnia. Do wieczornej kolacji z czerwonym winem zdecydowanie bardziej pasuje wersja na słono, natomiast świeżo po obiedzie – na słodko. Tak czy inaczej, podanie czerwonego wina z ciastem na pewno nie obróci się w faux pas wieczoru. 

Kolacja przy winie – jak podać przekąski?

Najlepszym sposobem na podanie przekąsek do kolacji z czerwonym winem są wspólne talerze. Przekąski należy ułożyć względem rodzajów produktów – sery powinny leżeć obok siebie, a pieczywo bądź koreczki tuż obok. Wspólny talerz pogłębia atmosferę integracji, a wino – do długich i szczerych rozmów. 

Ocena artykułu:

5/5
(31)

Czytaj również na mixolopedii

Spumante

Spumante to kategoria włoskich win musujących wytrawnych. Jest także jednym z najbardziej znanych odmian Prosecco.

Digestif

Czym jest digestif? To określenie używane w kontekście alkoholu podawanego po zjedzonym posiłku. Jego główną własciwością ma być usprawinienie funkcjonowania układu pokarmowego przy trawieniu obfitego dania.

Aperitif

Apritif jest napojem podawanym przed posiłkiem w celu podsycenia apetytu i wzpocnienia doznań smakowych. Rodzajów aperitifów jest wiele – ich postać determinuje region i jego kultura.