Miksologia molekularna to niezwykle ciekawa dziedzina gastronomii. Opiera się na zmienianiu standardowych stanów materii drinków w nietypowe formy, które całkowicie odmieniają doznania smakowe i wizualne składników standardowo pojawiających się w koktajlach. Ilość propozycji drinków molekularnych jest niezliczona. Chociaż większość z nich wymaga wysokich kwalifikacji, niektóre z przepisów można wykonać w domu. Jednym z wartych uwagi drinków jest molekularne mojito.
Jak wygląda molekularne mojito?
Molekularne mojito to drink zamknięty w sprężystych kulkach, dalekich od form tradycyjnych napoi alkoholowych. Samo mojito przygotowuje się ze standardowych składników – limonki, cukru, rumu i listków mięty. W przepisie może zadziwić nas dodatek alginianu sodu oraz mleczan wapnia. Nie są to składniki trudno dostępne, szczególnie w przypadku osób, które na co dzień korzystają z opcji zakupów online.
Jak zrobić molekularne mojito?
Wbrew pozorom, przepis na molekularne mojito nie jest skomplikowany. Gram mleczanu wapnia należy zmieszać z czterema ćwiartkami limonki i łyżeczką cukru, a następnie ugnieść je tłuczkiem. Później do mikstury dolewa się 2 łyżki rumu oraz jedną czwartą szklanki wody sodowej, w której wcześniej wspomniany mleczan ma się rozpuścić. Produkty umieszczamy w małych, okrągłych foremkach wraz z listkami mięty i pozostawiamy do zamrożenia w zamrażalniku. W tym czasie tworzymy klucz programu, czyli kąpiel speryfikacykną dla mojito. Blendujemy wodę i alginian sodu aż do jego całkowitego rozpuszczenia. To właśnie w tym połączeniu świeżo zamrożone mojito, które po wypłukaniu osiąga swój finalny kształt i wygląd. Kulki odcedzamy i przygotowujemy do podania.
Domowa kuchnia molekularna – czy jest możliwa?
Molekularne mojito to jeden z przepisów, który bez większych kombinacji możemy zrealizować w domu. Nie wymaga on posiadania specjalnych narzędzi barmańskich oraz wyszukanych składników. Jest to jednak forma drinka molekularnego dla początkujących. Potencjał miksologii molekularnej jest ogromny, dlatego by skosztować bardziej skomplikowanych mikstur warto w pierwszej kolejności udać się do drink barów specjalizujących się w tej dziedzinie.