Bloody Mary to z pewnością jedna z najstraszniejszych nazw drinków. Koktajl zyskał na popularności w połowie XX wieku i do dziś cieszy się dużą renomą. Istnieje wiele historii odnoszących się do określenia napoju z sokiem pomidorowym i wódką. Najpopularniejsza wersja odnosi się do monarchy angielskiej z XVI wieku.
Historia koktajlu Krwawa Mary
Inspirację na nazwę drinku przypisuje się Marii I Tudor, czyli królowej rządzącej Anglii w latach XVI wieku. Była pierwszą koronowaną kobietą, która zasiadła na angielskim tronie. Tudor nie należy do ulubionych postaci historii wysp brytyjskich. Kobieta zyskała przydomek Krwawej Mary za sprawą swoich okrutnych rządów. Gorliwa katoliczka skazała na śmierć wielu protestantów – obywatele, w imię wiary, zostali spaleni na stosie. Historia Marii I Tudor jest źródłem wielu intrygujących legend, które spędzają sen z powiek wielu dzieci, które przypadkowo się na nie natkną.
Gdzie po raz pierwszy zrobiono Krwawą Mary?
Wersje odnoszące się do premiery koktajlu Krwawa Mary są różne. Najpopularniejsza historia stworzenia drinka mówi o Fernandzie Petiot, właściciela paryskiego baru New York. Barman miał wymyślić koncept Krwawej Mary w 1921 roku. Jego przepis składał się tylko z wódki i soku pomidorowego i nie przewidywał żadnych przypraw. Tak więc, jeśli chcielibyście posmakować Krwawej Mary rodem z 1921 roku, rozlejcie wódkę i sok pomidorowy do szklanki w proporcjach 1:1. rink wymyślił francuski barman Fernand Petiot w 1921 roku w paryskim barze New York Bar, który później przemianował się na Harry’s New York Bar. Pierwsza wersja Bloody Mary składała się jedynie z wódki i soku pomidorowego. Proporcje były rozłożone po połowie. W barze Fernanda Pietota bywał sam Ernest Hemingway, który po latach twierdził, ze rozpromował koktajl w Hong Kongu.
Sam barman, możliwy pomysłodawca koktajlu, jest kluczowym elementem drugiej wersji pochodzenia nazwy koktajlu. Nazwa miała być inspiracja z rozmowy z dwoma klientami baru New York. Mężczyźni często bywali Bucket of Blood, jednym z barów w Chicago. Barmanka, która tam pracowała, była nazywana Krwawą Mary. Drink im o niej przypomniał – według jednego z nich, napój był kwintesencją jej osobowości.
Jak zrobić koktajl Krwawa Mary?
Przepis na Krwawą Mary jest stosunkowo krótki. Chociaż jak pisaliśmy wyżej, da się ją zrobić z tylko z wódki i soku pomidorowego, warto przetestować także pełną i bogatszą wersję napoju. Wszystko, czego potrzebujecie, to wódka, sok pomidorowa, sól, pieprz, tabasco, cytryna oraz sos Worcestershire. Proporcje płynów są zależne od preferencji – standardowo wódka powinna stanowić 2/5 napoju, by utrzymać równowagę w smaku. Pozostałe składniki mają lekko doprawiać smak koktajlu, dlatego nie należy dodawać ich w dużej ilości. To doskonały koncept na stworzenie pysznego drinka, nie tylko na Halloween.