Jaki jest najpopularniejszy alkohol? Koreańskie soju podbija światowe rynki

Jaki jest najpopularniejszy alkohol? Koreańskie soju podbija światowe rynki

W 2021 roku serwis „The Spirits Business” przeprowadził badanie rynkowe, którego głównym celem było stworzenie rankingu najpopularniejszych alkoholi na świecie. Najbardziej rozchwytywanym trunkiem nie okazało się ani kultowe whisky, ani eleganckie wino, lecz… soju.

Czym jest soju?

Soju to flagowy alkohol Korei Południowej, który z roku na rok zyskuje na popularności poza jej granicami. Soju w sposobie podania można porównać do piwa – Koreańczycy piją go w puszkach lub szklanych butelkach. Jest to alkohol, który często stanowi dodatek obiadów czy kolacji. Jednak pod kątem smaku koreańskie soju jest znacznie bliższe wódce, tyle, że znacznie delikatniejsze. W azjatyckich sklepach możemy natknąć się na smakowy alkohol soju, czyli np. z nutą bananową, malinową, brzoskwiniowa czy ananasową.

Koreańskie soju – z czego powstaje ten alkohol?

Powstanie techniki destylacji soju sięga XIII wieku. Było inspirowane przepisem wypracowanym przez ludność Mongolii, która wówczas okupowała Koreę. Od początku podstawowym składnikiem tego alkoholu był ryż. Kiedy w latach 60 XX wieku destylacja ryżu została zabroniona ze względu na jego niedobór w kraju, w składak soju pojawiły się bazy takie jak ziemniaki, pszenica, jęczmień czy tapioka. 

Jak robi się koreańskie soju?

Produkcja soju składa się z kilku etapów, rozpoczynających się od rozdrobnienia i gotowania ryżu z drożdżami. W następnym kroku zostają one poddane fermentacji, która trwa 40 dni, a jej finalnym produktem jest wino ryżowe. Później płyn jest destylowany w aparatach ceramicznych i odłożony na 100 dni do odczekania.

Przepisy na koktajle z soju koreańskim

Jak bardzo popularne jest koreańskie soju? Wystarczy spojrzeć na statystykę z 2004 roku, kiedy producenci sprzedali aż 1000 000 000 butelek napoju. Wbrew pozorom, koreańskie soju nie należy do lekkich trunków – może zawierać od 13% do 40% alkoholu w składzie. Koreańczycy (i nie tylko) piją go w formie czystej, ale także korzystają ze smaku soju i tworzą unikalne koktajle. Najprościej jest zmieszać soju z spotem coli oraz piwem. Dla rozcieńczenia soju można użyć także wody.

Ocena artykułu:

5/5
(16)

Czytaj również na mixolopedii

Bitters

Dawniej, w XIX wieku, sprzedawano je głównie jako produkt apteczny, wspomagający walkę z wszelkimi dolegliwościami żołądkowymi.

Rum

Najpopularniejszym drinkiem z rumem jest zdecydowanie mojito, tworzone z dodatkiem wody oraz soku z limonki.

Drink

Wśród najpopularniejszych przepisów na drinki znajdziemy między innymi Mojito (rum z wodą i limonkami), Cosmopolitan (czyli wódka z sokami) lub Malibu (rum malibu z mlekiem).