Przepisów na koktajle alkoholowe jest mnóstwo – od słodkich, po kwaśne i gorzkie. Mimo dowolności wśród wariantów smakowych, ważną cechą dobrego napoju jest aromat. Zapach i smak jest, rzecz jasna, warunkowany składnikami dobranymi do drinka. Oprócz płynów takich jak soki owocowe czy same alkohole, do koktajli dodaje się także zioła. Które przyprawy pojawiają się w najpopularniejszych koktajlach? Mimo, że często jest to tajemnica cocktail baru, przedstawiamy zestawienie kilku ziół, które warto mieć pod ręką przed przystąpieniem do tworzenia nowego koktajlu.
Bazylia w koktajlach
Świeża bazylia to zioło, które kojarzy się przede wszystkim z Włochami. W kuchni stosuje się ją do wielu potraw, przede wszystkim sałatek, zup oraz sosów. Wyrazisty smak bazylii dobrze podbija smak kwaśnych koktajli i drinków. Jedną z popularnych pozycji w kartach alkoholowych jest Gin Basil Smash. Jak nazwa wskazuje, bazę do napoju alkoholowego stanowi gin. W przepisie pojawia się także sok z cytryny i syrop cukrowy. Ugnieciona bazylia jest dozą orzeźwienia, którego wszyscy potrzebujemy szczególnie w letnie, upalne dni.
Imbir – koktajle na ostro
Imbir jest wspaniałą przyprawą o wielu właściwościach, co wiadomo już od starożytności. W kuchni pojawia się pod wieloma postaciami – jako przyprawa sypka, starty korzeń lub marynowane płaty. Jego smak sprawdza się dobrze także w koktajlach, zarówno odżywczych jak i alkoholowych. Najpopularniejsze połączenie to duet imbiru oraz whisky lub wódki. W Moderne Artisanal zawsze stawiamy na wyjątkowość. Przeglądając kartę naszego cocktail baru natkniecie się na mieszankę tequili, lawendy, imbiru, truskawki i grejpfruta.
Gałka muszkatołowa – niezbędnik koktajlowy
Gałka muszkatołowa jest używana w kuchni w formie sproszkowanej. Od strony medycznej jest znana ze swoich właściwości psychoaktywnych, której skutki mogą pojawić się wraz ze zbyt dużym spożyciem przyprawy. W przypadku spożywania koktajli nie jest to możliwe – przepisy uwzględniają małą ilość gałki muszkatołowej, jako, że jej smak jest wyczuwalny nawet przy znikomej porcji. Gałka muszkatołowa doskonale podrasowuje smak drinków, a jej dopasowanie do alkoholi jest bardzo szerokie. Rum, wódka czy martini – bez problemu znajdziecie przepisy, które uwzględniają tę przyprawę. Oprócz tego, każdy popularny cocktail bar serwuje drinki z gałką muszkatołową.
Mięta do orzeźwiających drinków
Mięta, podobnie jak bazylia, jest stosowana jako nuta orzeźwienia. Drink Mojito nie jest nikomu obcy – to alkoholowa lemoniada, która nie istnieje bez dodatku świeżej mięty. Przed przygotowywaniem drinka warto rozgnieść miętę. Przetarcie listków uwalnia ich aromat oraz nadaje wyrazistszy smak do napoju. W karcie Moderne Artisanal odkryjecie miętę z ginem. Koktajl See Northern Lights to ciekawa wariacja ginu, wiśni, wody kokosowej oraz tytułowej mięty.