Miksologia to skomplikowana dziedzina gastronomii, dlatego jej eksploracja jest niezwykle ciekawa. Wraz z wchodzeniem w świat komponowania drinków warto zapoznać się z zasadami ich tworzenia w znaczeniu ogólnym. Harmonijne układanie płynów i aromatów w szklance pozwala na poznawanie ich właściwości oraz zmiennych, które warunkują smak drinka lub koktajlu.
Jak zrobić koktajl?
Każdy koktajl składa się z kilku pozycji, które warunkują jego odbiór. Podstawowe elementy miksu to baza, perfumy oraz masa. Nie trudno się domyślić, że bazą do koktajl jest alkohol. Wybór jest bardzo szeroki – możemy użyć tu wódki, tequili, whisky, rumu, ginu i wielu innych trunków, które dobrze współgrają z wybranymi przez nas składnikami. Perfumy nadają piciu aromat. Są to likiery, owoce oraz przyprawy. W naszej karcie alkoholi znajdziecie wiele rozmaitych składników, które nadają naszym propozycjom charakteru. Zależnie od potrzeb danego przepisu, przyprawiamy trunki imbirem, tymiankiem, cytryną i wszystkim, co pozostawia za sobą silny zapach oraz smak. Czym jest więc masa? Masa odpowiada m.in. za finisz, czyli wykończenie koktajlu. To nic innego jak posmak, który zostaje na języku po skosztowaniu łyka napoju. Masę mogą stanowić różnego rodzaju syropy, kremy, ale także aromaty.
Przyrządy potrzebne do zrobienia koktajlu
Mniej skomplikowane przepisy koktajli i drinków opierają się na shake’owaniu oraz wstrząsaniu. Z tego względu przy stawianiu pierwszych kroków nie musimy zaopatrywać się w specjalistyczne maszyny, a jedynie w produkty, można powiedzieć, codziennego użytku. By dokładnie wstrząsnąć napój wystarczy nam najzwyklejszy shaker, przydatny również w przygotowywaniu mieszanek białkowych na siłownie. Co ważne, w koktajlach nie chodzi o dokładne wymieszanie składników. Nie warto potrząsać alkoholem godzinami – wówczas będzie zbyt napowietrzny i z perspektywy profesjonalistów niezdatny do podania. To samo tyczy się mieszania. By odpowiednio wymieszać drink wystarczy kilka okrężnych ruchów dłuższą łyżką, a nie tysiąc niepotrzebnych obrotów.
Komponowanie koktajli – jaki alkohol wybrać?
Wybór alkoholi do pierwszych koktajli jest kwestią preferencji smakowych. Po co robić koktajl z czymś, czego nie lubimy, skoro docelowo jesteśmy głównymi testerami trunku? Ważne jest, by nie wybierać zbyt oszczędnych wersji danego alkoholu. Tanie odpowiedniki ginu, tequili bądź whisky mogą znacząco obniżyć jakość naszego drinka lub koktajlu, a przecież nie o to tu chodzi. Wysokojakościowe alkohole torują nam większe pole do manewru i poprawiają smak degustowanego przez nas napoju.
Degustowanie, a tworzenie drinków i koktajli
Mówi się, że podróże kształtują. W przypadku gastronomii sprawa ma się bardzo podobnie. Im więcej degustujemy i poznajemy, tym więcej potrafimy odtworzyć we własnej przestrzeni domowej. Kiedy bywasz w barach, pytaj miksologów o ich metody w pracy. W Moderne Artisanal pytania są mile widziane – chcemy, by proces tworzenia naszej sztuki był jak najbardziej przejrzysty. W karcie naszej restauracji znajdziecie wiele autorskich koktajli, którymi można się zainspirować!