Agnostura

Agnostura

Angostura jest gorzką wódką, a zarazem przyprawą do drinków oraz dań. Produkowana jest na bazie rumu, goryczki, skórki pomarańczowej oraz mieszanki gorzkich ziół. Właściwości tego alkoholu sprawiają, że idealnie nadaje się do aromatyzowania koktajli, ale również do oczyszczenia podniebienia i ułatwiania trawienia. Początkowo wódki używano do celów medycznych, dopiero w XIX wieku zaczęto używać jej jako aromatycznego dodatku w gastronomii.

Ocena artykułu:

5/5
(21 głosów)

Czytaj na blogu

Komponowanie koktajli. Podstawowe zasady

Harmonijne układanie płynów i aromatów w szklance pozwala na poznawanie ich właściwości oraz zmiennych, które warunkują smak drinka lub koktajlu.

Whiskey sour – klasyczny drink, który warto znać

Zasiadając przy barze lub stoliku w restauracji lub pubie, w karcie prawdopodobnie znajdziemy zestaw najpopularniejszych drinków. Większość cocktail barów serwuje takie klasyki jak gin z tonikiem, cuba libre czy też charakterystyczne dla okresu letniego mohito lub aperol spritz. Nie można zapomnieć również o whisky sour, czyli drinka z dodatkiem jajka.

Jaki jest najpopularniejszy alkohol? Koreańskie soju podbija światowe rynki

W 2021 roku serwis „The Spirits Business” przeprowadził badanie rynkowe, którego głównym celem było stworzenie rankingu najpopularniejszych alkoholi na świecie. Najbardziej rozchwytywanym trunkiem nie okazało się ani kultowe whisky, ani eleganckie wino, lecz… soju.