Aperitif - co to?

Aperitif

Aperitif jest napojem podawanym przed posiłkiem w celu podsycenia apetytu i wzmocnienia doznań smakowych. Rodzajów aperitifów jest wiele – ich postać determinuje region i jego kultura. Przykładowo, jednym z włoskich aperitifów jest Aperol Spritz. Do grupy tego rodzaju alkoholów zalicza się również gazowane zielone lub białe wino, lekkie piwa, likier anyżowy bądź ziołowy wermut. Podawanie aperitifów to doskonały sposób na zajęcie gości w oczekiwaniu na posiłek oraz zachęcenie ich do wspólnej degustacji potraw.

Ocena artykułu:

5/5
(13 głosów)

Czytaj na blogu

Aperol Spritz, czyli najsłynniejszy włoski drink

Aperol Spritz to pozornie nowoczesny drink, jednak na rynku barmańskim istnieje już ponad 100 lat. Co wiemy o tym rodzaju alkoholu?

Czym jest aperitif?

Przed posiłkiem pijemy aperitif. Nazwa określająca czas podania tego trunku pochodzi o francuskiego słowa, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza otwarcie.

Aperitif, a digestif – czym się od siebie różnią?

Alkohol może zamykać i otwierać posiłki. Te dwa sposoby podania określamy mianem aperitifu i digestifu, czyli napoju przed zjedzonym daniem i napoju po zjedzonym daniu. Zarówno aperitif, jak i digestif mają swoje właściwości. Czym się od siebie różnią?