Aperol Spritz drink

Aperol Spritz

Aperol Spritz to drink, który powostał we Włoszech około 1919 roku. Robi się w go z Prosecco, Aperolu, wody gazowanej, kostek lodu oraz kawałka pomarańczy. To jeden ze znanych aperitifów – popularną metodą jest podawanie go przed posiłkiem, dla pogłębienia apetytu. Aperol Spritz pasuje do wielu włoskich dań. Możemy podawać go z przekąskami, a także pełnymi potrawami takimi jak pizza. 

Ocena artykułu:

5/5
(12 głosów)

Czytaj na blogu

Emulgacja w kuchni molekularnej – na czym polega?

Termin emulgacja funkcjonuje nie tylko nie tylko w kontekście kuchni molekularnej. Dzięki emulgacji powstaje każda emulsja z pierwotnie dwóch substancji, o różnej konsystencji.

Sferyfikacja – na czym polega?

Sferyfikacja polega na formowaniu drobnych kuleczek, np. kawioru, przy jednoczesnym powstaniu strefy, otaczającej naszą molekularną przestrzeń. Takie formacje można uzyskać z ulubionych warzyw i owoców, np. marchewki, cukinii, jabłka lub melona. 

Wydarzenia firmowe w restauracji – jak je zorganizować?

ykwalifikowana obsługa i ciekawa, niepowtarzalna karta drinków i dań to kolejne punkty, które warto odhaczyć planując wydarzenie firmowe.