Miksologia

Bitters

Bitter lub Bitters to aromaty używane przez barmanów. Służą do nadawania koktajlom wyrazistego smaku. Są mieszankami ziół, które rozcieńcza się alkoholem. Dawniej, w XIX wieku, sprzedawano je głównie jako produkt apteczny, wspomagający walkę z wszelkimi dolegliwościami żołądkowymi. Najpopularniejszym bittersem jest Angoustura, czyli gorzka (a nawet najbardziej gorzka na świecie) wódka nasączona aromatem ziół. Oprócz niej w cocktailbarach korzysta się także z owocowych bittersów, na przykład stworzonych na bazie pomarańczy.

Ocena artykułu:

5/5
(21)

Czytaj na blogu

Winston – drink nad drinkami

Winston jest specjalnością Joela Heffernana, barmana, który należy do grupy najlepszych barmanów świata.

Podstawy tajemnej sztuki Miksologii

brew pozorom, tworzenie napojów z alkoholem nie należy do najprostszych technik, a profesjonalni barmani uczą się zmiennych receptur latami.