ciekły azot

Ciekły azot

Ciekły azot to gaz o wyjątkowo niskiej temperaturze o wartości około 190 stopni Celsjusza. Jest neutralny pod względem koloru, zapachu i smaku, dlatego nie ingeruje w finalny odbiór potrawy. Z ciekłego azotu najczęściej korzysta się do tworzenia lodów o różnych niestandardowych smakach. Ma on także szerokie zastosowanie w kuchni i miksologii molekualrnej.

Ocena artykułu:

5/5
(18 głosów)

Czytaj na blogu

Drink molekularny, który można zrobić w domu

Molekularne mojito to jeden z przepisów, który bez większych kombinacji możemy zrealizować w domu. Nie wymaga on posiadania specjalnych narzędzi barmańskich oraz wyszukanych składników.

Co to drinki molekularne?

Miksologia molekularna opiera się na stosowaniu wielu niestandardowych dla barmaństwa technik. Obejmuje modyfikowanie składników piankami, mgiełkami, temperaturami, ciekłym azotem, cieczami zestalającymi, tudzież żelami.

Terminy barmańskie dla początkujących miksologów

Przedstawiamy kilka terminów barmańskich, które warto znać, szczególnie, jeśli chcemy postawić pierwsze kroki w dziedzinie miksologii.