Digestif co to

Digestif

Digestif to określenie alkoholu podawanego po zjedzonym posiłku. Jego główną własciwością ma być usprawinienie funkcjonowania układu pokarmowego przy trawieniu obfitego dania. Do grupy digestifów należą alkohole głównie aromatyzowane ziołami, takie jak Jagermaister, nalewki domowej roboty, bądź wódki ziołowe. 

Ocena artykułu:

5/5
(14 głosów)

Czytaj na blogu

Aperitif, a digestif – czym się od siebie różnią?

Alkohol może zamykać i otwierać posiłki. Te dwa sposoby podania określamy mianem aperitifu i digestifu, czyli napoju przed zjedzonym daniem i napoju po zjedzonym daniu. Zarówno aperitif, jak i digestif mają swoje właściwości. Czym się od siebie różnią? 

Martini, wstrząśnienie, nie zmieszane. Ulubiony drink Bonda

Martini. Wstrząśnięte, nie zmieszane. Te słowa kojarzy każdy miłośnik kina, zwłaszcza filmów z agentem Jej Królewskiej Mości.

Jaki jest najpopularniejszy alkohol? Koreańskie soju podbija światowe rynki

W 2021 roku serwis „The Spirits Business” przeprowadził badanie rynkowe, którego głównym celem było stworzenie rankingu najpopularniejszych alkoholi na świecie. Najbardziej rozchwytywanym trunkiem nie okazało się ani kultowe whisky, ani eleganckie wino, lecz… soju.