emulgacja w kuchni molekularnej

Emulgacja w kuchni molekularnej

Emulgacja w kuchni molekularnej to sposób na połączenie dwóch różnych substancji, które są niemieszalne. W efekcie emulgacji powstaje emulsja, w której jedna z cieczy ulega rozproszeniu. Efekt uzyskamy dzięki składnikom takim jak agar-agar, miód lub guma gua. Emulgacja ułatwia tworzenie dressingów, a także, w miksologii molekularnej, różnego rodzaju koktajli. 

Ocena artykułu:

5/5
(24 głosy)

Czytaj na blogu

Jakie atrakcje na event firmowy w restauracji?

Event firmowy w restauracji to fantastyczna okazja, aby wspólnie uczcić sukces firmy. Jak zorganizować kolacje dla zespołu?

Drink molekularny, który można zrobić w domu

Molekularne mojito to jeden z przepisów, który bez większych kombinacji możemy zrealizować w domu. Nie wymaga on posiadania specjalnych narzędzi barmańskich oraz wyszukanych składników.

Komponowanie koktajli. Podstawowe zasady

Harmonijne układanie płynów i aromatów w szklance pozwala na poznawanie ich właściwości oraz zmiennych, które warunkują smak drinka lub koktajlu.