Gotowanie sous vide

Gotowanie sous vide

Gotowanie sous vide polega na zamykaniu produktu w szczelnym worku próżniowym i gotowaniu w kąpieli wodnej lub parowej. Metodę gotowania sous vide używa się głównie do obróbki mięs i ryb. Gotowanie próżniowe jest popularnym rozwiązaniem stosowanym przez kuchnię molekularną. 

Ocena artykułu:

5/5
(12 głosów)

Czytaj na blogu

Czerwone wino na kolacji – co podać do tego alkoholu?

o najlepiej przygotować do czerwonego wina? Nawet, jeśli nie planujemy na kolacji podać pełnych dań, dobrze jest przygotować odpowiednie przekąski. 

Aperitif, a digestif – czym się od siebie różnią?

Alkohol może zamykać i otwierać posiłki. Te dwa sposoby podania określamy mianem aperitifu i digestifu, czyli napoju przed zjedzonym daniem i napoju po zjedzonym daniu. Zarówno aperitif, jak i digestif mają swoje właściwości. Czym się od siebie różnią? 

Drink molekularny, który można zrobić w domu

Molekularne mojito to jeden z przepisów, który bez większych kombinacji możemy zrealizować w domu. Nie wymaga on posiadania specjalnych narzędzi barmańskich oraz wyszukanych składników.