Kordiał

Kordiał

Kordiał to składnik koktajlowy, mający zastosowanie w przygotowaniu drinków czy lemoniad. Do jego przygotowania używa się wody, owoców oraz cukru, które po zblendowaniu i przefiltowaniu tworzą gęsty, aromatyczny syrop.

Ocena artykułu:

5/5
(10 głosów)

Czytaj na blogu

Terminy barmańskie dla początkujących miksologów

Przedstawiamy kilka terminów barmańskich, które warto znać, szczególnie, jeśli chcemy postawić pierwsze kroki w dziedzinie miksologii.

Whiskey sour – klasyczny drink, który warto znać

Zasiadając przy barze lub stoliku w restauracji lub pubie, w karcie prawdopodobnie znajdziemy zestaw najpopularniejszych drinków. Większość cocktail barów serwuje takie klasyki jak gin z tonikiem, cuba libre czy też charakterystyczne dla okresu letniego mohito lub aperol spritz. Nie można zapomnieć również o whisky sour, czyli drinka z dodatkiem jajka.

Podstawy tajemnej sztuki Miksologii

brew pozorom, tworzenie napojów z alkoholem nie należy do najprostszych technik, a profesjonalni barmani uczą się zmiennych receptur latami.