Kuchnia kreatywna

Kuchnia kreatywna

Kuchnia kreatywna to pojęcie używane zamiennie z kuchnią molekularną. To nowoczesna dziedzina gastronomii, która łączy procesy chemiczne i fizyczne w przyrządzaniu potraw. Korzysta z różnorodnych metod, takich jak emulgacja czy sferyfikacja. Efektem przyrządzania przepisów z kuchni molekularnej są niestandardowe dania, które zachwycają smakiem i sposobem podania. Mimo nietypowej obróbki żywności, potrawy kuchni molekularnej są zdrowe i nie zawierają szkodliwych składników.

Ocena artykułu:

5/5
(16 głosów)

Czytaj na blogu

Czerwone wino na kolacji – co podać do tego alkoholu?

o najlepiej przygotować do czerwonego wina? Nawet, jeśli nie planujemy na kolacji podać pełnych dań, dobrze jest przygotować odpowiednie przekąski. 

Aperitif, a digestif – czym się od siebie różnią?

Alkohol może zamykać i otwierać posiłki. Te dwa sposoby podania określamy mianem aperitifu i digestifu, czyli napoju przed zjedzonym daniem i napoju po zjedzonym daniu. Zarówno aperitif, jak i digestif mają swoje właściwości. Czym się od siebie różnią? 

Historia koktajli: jak powstała Bloody Mary?

Bloody Mary to z pewnością jedna z najstraszniejszych nazw drinków. Koktajl zyskał na popularności w połowie XX wieku i do dziś cieszy się dużą renomą.