kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna, inaczej kuchnia kreatywna, to jedna z ważnych dziedzin gastronomii. Charakteryzuje się łączeniem kulinarii z procesami chemicznymi i fizycznymi, prowadzącymi do obróbki żywności. Metody wykorzystywane w kuchni molekularnej pozwalają na stworzenie potraw o unikalnych formułach, a także niestandardowych propozycjach podania.

Ocena artykułu:

5/5
(30 głosów )

Czytaj na blogu

Aperol Spritz, czyli najsłynniejszy włoski drink

Aperol Spritz to pozornie nowoczesny drink, jednak na rynku barmańskim istnieje już ponad 100 lat. Co wiemy o tym rodzaju alkoholu?

Aperitif, a digestif – czym się od siebie różnią?

Alkohol może zamykać i otwierać posiłki. Te dwa sposoby podania określamy mianem aperitifu i digestifu, czyli napoju przed zjedzonym daniem i napoju po zjedzonym daniu. Zarówno aperitif, jak i digestif mają swoje właściwości. Czym się od siebie różnią? 

Co to drinki molekularne?

Miksologia molekularna opiera się na stosowaniu wielu niestandardowych dla barmaństwa technik. Obejmuje modyfikowanie składników piankami, mgiełkami, temperaturami, ciekłym azotem, cieczami zestalającymi, tudzież żelami.