Pub i bar

Pub

Pub to pojęcie używane zamiennie z barem, szczególnie w Wielkiej Brytanii. Puby są na stałe wpisane w kulturę brytyjską – sam termin narzuca znaczące różnice, które odróżniają go od znanych nam barów. Pub to skrót od public house, nastawiony na wspólne spędzanie czasu nie tylko z alkoholem, ale także ciepłymi posiłkamiPuby otwierają się wcześniej niż bary – od lat stanowią doskonałe miejsce do rozmów po pracy lub w porze lunchowej.

Ocena artykułu:

5/5
(15 głosów)

Czytaj na blogu

Czerwone wino na kolacji – co podać do tego alkoholu?

o najlepiej przygotować do czerwonego wina? Nawet, jeśli nie planujemy na kolacji podać pełnych dań, dobrze jest przygotować odpowiednie przekąski. 

Aperitif, a digestif – czym się od siebie różnią?

Alkohol może zamykać i otwierać posiłki. Te dwa sposoby podania określamy mianem aperitifu i digestifu, czyli napoju przed zjedzonym daniem i napoju po zjedzonym daniu. Zarówno aperitif, jak i digestif mają swoje właściwości. Czym się od siebie różnią? 

Jaki jest najpopularniejszy alkohol? Koreańskie soju podbija światowe rynki

W 2021 roku serwis „The Spirits Business” przeprowadził badanie rynkowe, którego głównym celem było stworzenie rankingu najpopularniejszych alkoholi na świecie. Najbardziej rozchwytywanym trunkiem nie okazało się ani kultowe whisky, ani eleganckie wino, lecz… soju.