Sferyfikacja w kuchni molekularnej

Sferyfikacja w kuchni molekularnej

Sferyfikacja w kuchni molekularnej polega na tworzeniu małych kulek (przypominających kawior) z produktów ciekłych. Sferyfikację przeprowadza się za pomocą składników takich jak alginian sodu, mleczan wapnia i glukonolaktan wapnia. Ich zastosowanie odpowiednich pozwala na zamknięcie cieczy w otoczkach i formowanie ich w niewielkie kulki. Sferyfikacja pojawia się w przepisach na drinki molekularne oraz dania kuchni kreatywnej.

Ocena artykułu:

5/5
(16)

Czytaj na blogu

Drink molekularny, który można zrobić w domu

Molekularne mojito to jeden z przepisów, który bez większych kombinacji możemy zrealizować w domu. Nie wymaga on posiadania specjalnych narzędzi barmańskich oraz wyszukanych składników.

Co to drinki molekularne?

Miksologia molekularna opiera się na stosowaniu wielu niestandardowych dla barmaństwa technik. Obejmuje modyfikowanie składników piankami, mgiełkami, temperaturami, ciekłym azotem, cieczami zestalającymi, tudzież żelami.

Podstawy tajemnej sztuki Miksologii

brew pozorom, tworzenie napojów z alkoholem nie należy do najprostszych technik, a profesjonalni barmani uczą się zmiennych receptur latami.