Stirring

Stirring

Stirring jest techniką barmańską, polegającą na mieszaniu składników drinka w szklanicy z lodem. Używa się do tego specjalnej, długiej łyżki barmańskiej. Dzięki stirringowi można uzyskać schłodzony, klarowny koktajl. Jest to delikatniejsza technika niż shaking, co pozwala na zachowanie delikatnych aromatów, wyraźnie wyczuwalnych podczas degustacji drinków.

Ocena artykułu:

5/5
(18 głosów)

Czytaj na blogu

Komponowanie koktajli. Podstawowe zasady

Harmonijne układanie płynów i aromatów w szklance pozwala na poznawanie ich właściwości oraz zmiennych, które warunkują smak drinka lub koktajlu.

Whiskey sour – klasyczny drink, który warto znać

Zasiadając przy barze lub stoliku w restauracji lub pubie, w karcie prawdopodobnie znajdziemy zestaw najpopularniejszych drinków. Większość cocktail barów serwuje takie klasyki jak gin z tonikiem, cuba libre czy też charakterystyczne dla okresu letniego mohito lub aperol spritz. Nie można zapomnieć również o whisky sour, czyli drinka z dodatkiem jajka.

Jakie przyprawy są najlepsze do koktajli?

Które przyprawy pojawiają się w najpopularniejszych koktajlach? Przedstawiamy zestawienie kilku ziół, które warto mieć pod ręką przed przystąpieniem do tworzenia nowego koktajlu.