Trybuszon

Trybuszon

Trybuszon jest przyrządem służącym do otwierania różnego rodzaju butelek. Najczęściej składa się on z korkociągu, otwieracza do kapsli oraz przecinaka do sreberek. Jego nazwa pochodzi od francuskiego “tire-bouchon”, czyli “korkociągu”. Od najpopularniejszych korkociągów skrzydełkowych różni się tym, że wyposażony jest w metalową dźwignię, pozwalającą na szybkie otworzenie wina po wcześniejszym kręceniu spirali w korek. Ma szerokie zastosowanie wśród kelnerów ze względu na swoje małe gabaryty i prostemu mechanizmowi używania.

Ocena artykułu:

5/5
(21 głosów)

Czytaj na blogu

Komponowanie koktajli. Podstawowe zasady

Harmonijne układanie płynów i aromatów w szklance pozwala na poznawanie ich właściwości oraz zmiennych, które warunkują smak drinka lub koktajlu.

Terminy barmańskie dla początkujących miksologów

Przedstawiamy kilka terminów barmańskich, które warto znać, szczególnie, jeśli chcemy postawić pierwsze kroki w dziedzinie miksologii.

Podstawy tajemnej sztuki Miksologii

brew pozorom, tworzenie napojów z alkoholem nie należy do najprostszych technik, a profesjonalni barmani uczą się zmiennych receptur latami.