Rum

Zest

Zest jest składnikiem spożywczym przygotowywanym poprzez ściągniecie surowej skórki z owoców cytrusowych takich jak cytryna, limonka czy pomarańcza. Używa się go do drinków aby nadać mu intensywnego, cytrusowego aromatu oraz ze względów wizualnych – jako garnisza. W tym celu skórki wycina się w kształcie długiej spirali. Dla najlepszych wrażeń eterycznych i smakowych należy skórkę wyciąć bezpośrednio przed jej użyciem do drinka.

Ocena artykułu:

5/5
(13 głosów)

Czytaj na blogu

Whiskey sour – klasyczny drink, który warto znać

Zasiadając przy barze lub stoliku w restauracji lub pubie, w karcie prawdopodobnie znajdziemy zestaw najpopularniejszych drinków. Większość cocktail barów serwuje takie klasyki jak gin z tonikiem, cuba libre czy też charakterystyczne dla okresu letniego mohito lub aperol spritz. Nie można zapomnieć również o whisky sour, czyli drinka z dodatkiem jajka.

Jakie przyprawy są najlepsze do koktajli?

Które przyprawy pojawiają się w najpopularniejszych koktajlach? Przedstawiamy zestawienie kilku ziół, które warto mieć pod ręką przed przystąpieniem do tworzenia nowego koktajlu.

Mocktail, czyli idealne rozwiązanie dla każdego

Smaczna i orzeźwiająca alternatywa dla alkoholowych koktaili. Pobudzi zmysły, które dawno były uśpione. Szaleństwo smaków i faktur może pozytywnie zaskoczyć niejednego smakosza!