Zester

Zester jest przyborem kuchennym, którego zastosowaniem jest wycinanie skórek z owoców cytrusowych takich jak limonka, cytryna czy pomarańcza. Składa się z podłużnego uchwytu, a zakończony jest zakrzywionym ostrzem z rzędem okrągłych otworów. To właśnie w nich dochodzi do nacięcia skórki, która w formie wstążek odrywa się od owocu. Opcjonalnie, zesterem nazywa się również małe tarki, używane do ścierania skórki z cytrusów.

Ocena artykułu:

5/5
(15 głosów)

Czytaj na blogu

Komponowanie koktajli. Podstawowe zasady

Harmonijne układanie płynów i aromatów w szklance pozwala na poznawanie ich właściwości oraz zmiennych, które warunkują smak drinka lub koktajlu.

Whiskey sour – klasyczny drink, który warto znać

Zasiadając przy barze lub stoliku w restauracji lub pubie, w karcie prawdopodobnie znajdziemy zestaw najpopularniejszych drinków. Większość cocktail barów serwuje takie klasyki jak gin z tonikiem, cuba libre czy też charakterystyczne dla okresu letniego mohito lub aperol spritz. Nie można zapomnieć również o whisky sour, czyli drinka z dodatkiem jajka.

Jakie przyprawy są najlepsze do koktajli?

Które przyprawy pojawiają się w najpopularniejszych koktajlach? Przedstawiamy zestawienie kilku ziół, które warto mieć pod ręką przed przystąpieniem do tworzenia nowego koktajlu.