Spumante

Prosseco Spumante

Spumante to kategoria włoskich win musujących wytrawnych. Jest także jednym z najbardziej znanych odmian Prosecco. Wino Spumante jest produkowane metodą Charmata, która charakteryzuje się odmienną fermentacją wtórną. Wówczas wino przelewa się do stalowych, a następnie szczelnie zamyka. Metoda Charmata pozwala na nadanie winom Spumante właściwości musujących.

Digestif

Digestif co to

Digestif to określenie alkoholu podawanego po zjedzonym posiłku. Jego główną własciwością ma być usprawinienie funkcjonowania układu pokarmowego przy trawieniu obfitego dania. Do grupy digestifów należą alkohole głównie aromatyzowane ziołami, takie jak Jagermaister, nalewki domowej roboty, bądź wódki ziołowe. 

Aperol Spritz

Aperol Spritz drink

Aperol Spritz to drink, który powostał we Włoszech około 1919 roku. Robi się w go z Prosecco, Aperolu, wody gazowanej, kostek lodu oraz kawałka pomarańczy. To jeden ze znanych aperitifów – popularną metodą jest podawanie go przed posiłkiem, dla pogłębienia apetytu. Aperol Spritz pasuje do wielu włoskich dań. Możemy podawać go z przekąskami, a także […]

Aperitif

Aperitif - co to?

Aperitif jest napojem podawanym przed posiłkiem w celu podsycenia apetytu i wzmocnienia doznań smakowych. Rodzajów aperitifów jest wiele – ich postać determinuje region i jego kultura. Przykładowo, jednym z włoskich aperitifów jest Aperol Spritz. Do grupy tego rodzaju alkoholów zalicza się również gazowane zielone lub białe wino, lekkie piwa, likier anyżowy bądź ziołowy wermut. Podawanie […]