Ciekły azot

ciekły azot

Ciekły azot to gaz o wyjątkowo niskiej temperaturze o wartości około 190 stopni Celsjusza. Jest neutralny pod względem koloru, zapachu i smaku, dlatego nie ingeruje w finalny odbiór potrawy. Z ciekłego azotu najczęściej korzysta się do tworzenia lodów o różnych niestandardowych smakach. Ma on także szerokie zastosowanie w kuchni i miksologii molekualrnej.

Miksolog

Miksolog

Miksolog to pojęcie używane zamiennie z barmanem. Mimo to te dwa terminy różnią się od siebie stopniem kwalifikacji. Miksolog posiada zaawansowaną wiedzę na temat komponowania drinków i tworzenia nowych przepisów. Podobnie jak barman, zajmuje się przygotowywaniem napoi dla kllientów w eleganckich restauracjach i cocktail barach. Praca miksologa wiąże się z ukończeniem wielu kursów i praktyk.

Pub

Pub i bar

Pub to pojęcie używane zamiennie z barem, szczególnie w Wielkiej Brytanii. Puby są na stałe wpisane w kulturę brytyjską – sam termin narzuca znaczące różnice, które odróżniają go od znanych nam barów. Pub to skrót od public house, nastawiony na wspólne spędzanie czasu nie tylko z alkoholem, ale także ciepłymi posiłkami. Puby otwierają się wcześniej niż […]

Tequila

Tequila

Tequila to popularny meksykański alkohol tworzony ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Jak wskazuje nazwa, pierwsze alkohole tego rodzaju powstawały w mieśie Tequila. Tequilę pije się w shotach (w towarzystwie cytryny oraz soli) lub w wieloskładnikowych cocktailach. Wśród najpopularniejszych drinków z tequilą znajdziemy m.in drink Caramba, Margarita oraz Tequila Sunrise. 

Frizzante

Prosecco Frizzante

Frizzante to określenie odnoszące się do win musujących, najczęściej oznaczanych jako wina półmusujące. Kategorię ‘frizzante” znajdziemy m.in. w ofercie marek zajmujących się produkcją Prosseco. Wśród nich przewijają się firmy takie jak Allini, Martini bądź Delloro. Musujące wina pasują zarówno do uroczystych okazji, ale także jako orzeźwiajacy trunek podczas upalnych dni. 

Digestif

Digestif co to

Digestif to określenie alkoholu podawanego po zjedzonym posiłku. Jego główną własciwością ma być usprawinienie funkcjonowania układu pokarmowego przy trawieniu obfitego dania. Do grupy digestifów należą alkohole głównie aromatyzowane ziołami, takie jak Jagermaister, nalewki domowej roboty, bądź wódki ziołowe. 

Aperol Spritz

Aperol Spritz drink

Aperol Spritz to drink, który powostał we Włoszech około 1919 roku. Robi się w go z Prosecco, Aperolu, wody gazowanej, kostek lodu oraz kawałka pomarańczy. To jeden ze znanych aperitifów – popularną metodą jest podawanie go przed posiłkiem, dla pogłębienia apetytu. Aperol Spritz pasuje do wielu włoskich dań. Możemy podawać go z przekąskami, a także […]

Aperitif

Aperitif - co to?

Aperitif jest napojem podawanym przed posiłkiem w celu podsycenia apetytu i wzmocnienia doznań smakowych. Rodzajów aperitifów jest wiele – ich postać determinuje region i jego kultura. Przykładowo, jednym z włoskich aperitifów jest Aperol Spritz. Do grupy tego rodzaju alkoholów zalicza się również gazowane zielone lub białe wino, lekkie piwa, likier anyżowy bądź ziołowy wermut. Podawanie […]

Agnostura

Agnostura

Angostura jest gorzką wódką, a zarazem przyprawą do drinków oraz dań. Produkowana jest na bazie rumu, goryczki, skórki pomarańczowej oraz mieszanki gorzkich ziół. Właściwości tego alkoholu sprawiają, że idealnie nadaje się do aromatyzowania koktajli, ale również do oczyszczenia podniebienia i ułatwiania trawienia. Początkowo wódki używano do celów medycznych, dopiero w XIX wieku zaczęto używać jej […]

Garnisz

Garnisz to element ozdobny drinka, który nadaje mu wyjątkowości i atrakcyjności pod względem wizualnym. Może zostać wykonany zarówno z liści mięty czy innych ziół, jak również z kawałków owoców czy skórek cytrusów. Oprócz tego, może również nadawać drinkowi smak, jak np. oliwka w martini. Garnisze dużą popularnością cieszą się zwłaszcza w cocktail barach, gdzie goście […]