Muddler

Muddler, zwany również ubijakiem barmańskim, to przyrząd służący do rozgniatania owoców oraz ziół podczas przygotowywania drinków. Jest to podłużny przedmiot, zakończony grubszą częścią z małymi ząbkami, przeznaczoną do rozdrabniania owoców. Może być wykonany zarówno z tworzywa sztucznego takiego jak metal czy plastik, ale również z drewna. Jest elementem podstawowego wyposażenia baru i używa się go […]
Trybuszon

Trybuszon jest przyrządem służącym do otwierania różnego rodzaju butelek. Najczęściej składa się on z korkociągu, otwieracza do kapsli oraz przecinaka do sreberek. Jego nazwa pochodzi od francuskiego “tire-bouchon”, czyli “korkociągu”. Od najpopularniejszych korkociągów skrzydełkowych różni się tym, że wyposażony jest w metalową dźwignię, pozwalającą na szybkie otworzenie wina po wcześniejszym kręceniu spirali w korek. Ma […]
Shaker barmański

Shaker barmański to jeden z najważniejszych przyrządów miksologa. Umożliwia dokładne wymieszanie i napowietrzenie napojów, które w kompilacji tworzą gładką podstawę do koktajlu. Shaker jest niezbędnym naczyniem do stworzenia drinków, w które łączą w sobie alkohol z sokami, lodem czy produktami o odmiennej konsystencji (jak na przykład białko).
Bitters

Bitter lub Bitters to aromaty używane przez barmanów. Służą do nadawania koktajlom wyrazistego smaku. Są mieszankami ziół, które rozcieńcza się alkoholem. Dawniej, w XIX wieku, sprzedawano je głównie jako produkt apteczny, wspomagający walkę z wszelkimi dolegliwościami żołądkowymi. Najpopularniejszym bittersem jest Angoustura, czyli gorzka (a nawet najbardziej gorzka na świecie) wódka nasączona aromatem ziół. Oprócz niej […]
Rum

Rum to alkohol tworzony na bazie fermentacji soku z trzciny, koncentratu z soku trzcinowego lub opcjonalnie melasy. Kojarzy się z piratami nie tylko ze względu na serię filmów z Johnnym Deppem w roli głównej – był ulubionym trunkiem przestępców morskich i często przemycano go z portów. Istnieje wiele odmian rumu, w tym rum biały, ciemny […]
Krwawa Mary

Krwawa Mary to drink nazwany na cześć Marii Tudor I, inaczej – Krwawą Marią. Choć określenie może wywoływać negatywne konotacje, drink doskonale przyjął się w przestrzeni barowej. W jego podstawowy skład wchodzi wódka, sok pomidorowy oraz wybrane przyprawy, najczęściej ostre. Krwawą Mary zaczęto pić na początku drugiej połowy XX wieku. Przepis jest zgodny z standardami […]
Drink

Chociaż drinkiem zwykło nazywać się wszelkie połączenia alkoholi z różnorodnymi składnikami, prawdziwa definicja drinka uwzględnia tylko dwa produkty pitne w swoim składzie. Tym odróżnia się od koktajlu – receptura jest prostsza ze względu na mniej skomplikowany przepis. Drinkiem możemy nazwać whisky z colą czy wódkę z sokiem. Wśród najpopularniejszych przepisów na drinki znajdziemy między innymi […]
Miksologia

Miksologia to sztuka przyrządzania koktajli lub mocktaili w taki sposób, by znakomity smak współgrał z zachwycającym wyglądem drinka. Osobą specjalizującą się w miksologii jest miksolog, którego najczęściej spotkamy za ladą w cocktail barze. Pojęcie „miksologii”, a więc także „miksologa” ukuło się w Anglii już w dziewiętnastym wieku, później wyparte przez termin bardziej potoczny od słowa […]