Ciekły azot

ciekły azot

Ciekły azot to gaz o wyjątkowo niskiej temperaturze o wartości około 190 stopni Celsjusza. Jest neutralny pod względem koloru, zapachu i smaku, dlatego nie ingeruje w finalny odbiór potrawy. Z ciekłego azotu najczęściej korzysta się do tworzenia lodów o różnych niestandardowych smakach. Ma on także szerokie zastosowanie w kuchni i miksologii molekualrnej.

Tequila

Tequila

Tequila to popularny meksykański alkohol tworzony ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Jak wskazuje nazwa, pierwsze alkohole tego rodzaju powstawały w mieśie Tequila. Tequilę pije się w shotach (w towarzystwie cytryny oraz soli) lub w wieloskładnikowych cocktailach. Wśród najpopularniejszych drinków z tequilą znajdziemy m.in drink Caramba, Margarita oraz Tequila Sunrise. 

Aperitif

Aperitif - co to?

Aperitif jest napojem podawanym przed posiłkiem w celu podsycenia apetytu i wzmocnienia doznań smakowych. Rodzajów aperitifów jest wiele – ich postać determinuje region i jego kultura. Przykładowo, jednym z włoskich aperitifów jest Aperol Spritz. Do grupy tego rodzaju alkoholów zalicza się również gazowane zielone lub białe wino, lekkie piwa, likier anyżowy bądź ziołowy wermut. Podawanie […]

Agnostura

Agnostura

Angostura jest gorzką wódką, a zarazem przyprawą do drinków oraz dań. Produkowana jest na bazie rumu, goryczki, skórki pomarańczowej oraz mieszanki gorzkich ziół. Właściwości tego alkoholu sprawiają, że idealnie nadaje się do aromatyzowania koktajli, ale również do oczyszczenia podniebienia i ułatwiania trawienia. Początkowo wódki używano do celów medycznych, dopiero w XIX wieku zaczęto używać jej […]

Muddler

Muddler

Muddler, zwany również ubijakiem barmańskim, to przyrząd służący do rozgniatania owoców oraz ziół podczas przygotowywania drinków. Jest to podłużny przedmiot, zakończony grubszą częścią z małymi ząbkami, przeznaczoną do rozdrabniania owoców. Może być wykonany zarówno z tworzywa sztucznego takiego jak metal czy plastik, ale również z drewna. Jest elementem podstawowego wyposażenia baru i używa się go […]

Trybuszon

Trybuszon

Trybuszon jest przyrządem służącym do otwierania różnego rodzaju butelek. Najczęściej składa się on z korkociągu, otwieracza do kapsli oraz przecinaka do sreberek. Jego nazwa pochodzi od francuskiego “tire-bouchon”, czyli “korkociągu”. Od najpopularniejszych korkociągów skrzydełkowych różni się tym, że wyposażony jest w metalową dźwignię, pozwalającą na szybkie otworzenie wina po wcześniejszym kręceniu spirali w korek. Ma […]

Kordiał

Kordiał

Kordiał to składnik koktajlowy, mający zastosowanie w przygotowaniu drinków czy lemoniad. Do jego przygotowania używa się wody, owoców oraz cukru, które po zblendowaniu i przefiltowaniu tworzą gęsty, aromatyczny syrop.

Shaker barmański

Koktajle

Shaker barmański to jeden z najważniejszych przyrządów miksologa. Umożliwia dokładne wymieszanie i napowietrzenie napojów, które w kompilacji tworzą gładką podstawę do koktajlu. Shaker jest niezbędnym naczyniem do stworzenia drinków, w które łączą w sobie alkohol z sokami, lodem czy produktami o odmiennej konsystencji (jak na przykład białko).

Bitters

Miksologia

Bitter lub Bitters to aromaty używane przez barmanów. Służą do nadawania koktajlom wyrazistego smaku. Są mieszankami ziół, które rozcieńcza się alkoholem. Dawniej, w XIX wieku, sprzedawano je głównie jako produkt apteczny, wspomagający walkę z wszelkimi dolegliwościami żołądkowymi. Najpopularniejszym bittersem jest Angoustura, czyli gorzka (a nawet najbardziej gorzka na świecie) wódka nasączona aromatem ziół. Oprócz niej […]

Rum

Rum

Rum to alkohol tworzony na bazie fermentacji soku z trzciny, koncentratu z soku trzcinowego lub opcjonalnie melasy. Kojarzy się z piratami nie tylko ze względu na serię filmów z Johnnym Deppem w roli głównej – był ulubionym trunkiem przestępców morskich i często przemycano go z portów. Istnieje wiele odmian rumu, w tym rum biały, ciemny […]