Kuchnia kreatywna

Kuchnia kreatywna to pojęcie używane zamiennie z kuchnią molekularną. To nowoczesna dziedzina gastronomii, która łączy procesy chemiczne i fizyczne w przyrządzaniu potraw. Korzysta z różnorodnych metod, takich jak emulgacja czy sferyfikacja. Efektem przyrządzania przepisów z kuchni molekularnej są niestandardowe dania, które zachwycają smakiem i sposobem podania. Mimo nietypowej obróbki żywności, potrawy kuchni molekularnej są zdrowe […]
Sferyfikacja w kuchni molekularnej

Sferyfikacja w kuchni molekularnej polega na tworzeniu małych kulek (przypominających kawior) z produktów ciekłych. Sferyfikację przeprowadza się za pomocą składników takich jak alginian sodu, mleczan wapnia i glukonolaktan wapnia. Ich zastosowanie odpowiednich pozwala na zamknięcie cieczy w otoczkach i formowanie ich w niewielkie kulki. Sferyfikacja pojawia się w przepisach na drinki molekularne oraz dania kuchni […]