Kuchnia kreatywna

Kuchnia kreatywna to pojęcie używane zamiennie z kuchnią molekularną. To nowoczesna dziedzina gastronomii, która łączy procesy chemiczne i fizyczne w przyrządzaniu potraw. Korzysta z różnorodnych metod, takich jak emulgacja czy sferyfikacja. Efektem przyrządzania przepisów z kuchni molekularnej są niestandardowe dania, które zachwycają smakiem i sposobem podania. Mimo nietypowej obróbki żywności, potrawy kuchni molekularnej są zdrowe […]
Gotowanie sous vide

Gotowanie sous vide polega na zamykaniu produktu w szczelnym worku próżniowym i gotowaniu w kąpieli wodnej lub parowej. Metodę gotowania sous vide używa się głównie do obróbki mięs i ryb. Gotowanie próżniowe jest popularnym rozwiązaniem stosowanym przez kuchnię molekularną.
Ciekły azot

Ciekły azot to gaz o wyjątkowo niskiej temperaturze o wartości około 190 stopni Celsjusza. Jest neutralny pod względem koloru, zapachu i smaku, dlatego nie ingeruje w finalny odbiór potrawy. Z ciekłego azotu najczęściej korzysta się do tworzenia lodów o różnych niestandardowych smakach. Ma on także szerokie zastosowanie w kuchni i miksologii molekualrnej.
Sferyfikacja w kuchni molekularnej

Sferyfikacja w kuchni molekularnej polega na tworzeniu małych kulek (przypominających kawior) z produktów ciekłych. Sferyfikację przeprowadza się za pomocą składników takich jak alginian sodu, mleczan wapnia i glukonolaktan wapnia. Ich zastosowanie odpowiednich pozwala na zamknięcie cieczy w otoczkach i formowanie ich w niewielkie kulki. Sferyfikacja pojawia się w przepisach na drinki molekularne oraz dania kuchni […]
Kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna, inaczej kuchnia kreatywna, to jedna z ważnych dziedzin gastronomii. Charakteryzuje się łączeniem kulinarii z procesami chemicznymi i fizycznymi, prowadzącymi do obróbki żywności. Metody wykorzystywane w kuchni molekularnej pozwalają na stworzenie potraw o unikalnych formułach, a także niestandardowych propozycjach podania.