Ciekły azot

Ciekły azot to gaz o wyjątkowo niskiej temperaturze o wartości około 190 stopni Celsjusza. Jest neutralny pod względem koloru, zapachu i smaku, dlatego nie ingeruje w finalny odbiór potrawy. Z ciekłego azotu najczęściej korzysta się do tworzenia lodów o różnych niestandardowych smakach. Ma on także szerokie zastosowanie w kuchni i miksologii molekualrnej.
Miksolog

Miksolog to pojęcie używane zamiennie z barmanem. Mimo to te dwa terminy różnią się od siebie stopniem kwalifikacji. Miksolog posiada zaawansowaną wiedzę na temat komponowania drinków i tworzenia nowych przepisów. Podobnie jak barman, zajmuje się przygotowywaniem napoi dla kllientów w eleganckich restauracjach i cocktail barach. Praca miksologa wiąże się z ukończeniem wielu kursów i praktyk.
Pub

Pub to pojęcie używane zamiennie z barem, szczególnie w Wielkiej Brytanii. Puby są na stałe wpisane w kulturę brytyjską – sam termin narzuca znaczące różnice, które odróżniają go od znanych nam barów. Pub to skrót od public house, nastawiony na wspólne spędzanie czasu nie tylko z alkoholem, ale także ciepłymi posiłkami. Puby otwierają się wcześniej niż […]
Tequila

Tequila to popularny meksykański alkohol tworzony ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Jak wskazuje nazwa, pierwsze alkohole tego rodzaju powstawały w mieśie Tequila. Tequilę pije się w shotach (w towarzystwie cytryny oraz soli) lub w wieloskładnikowych cocktailach. Wśród najpopularniejszych drinków z tequilą znajdziemy m.in drink Caramba, Margarita oraz Tequila Sunrise.
Aperol Spritz

Aperol Spritz to drink, który powostał we Włoszech około 1919 roku. Robi się w go z Prosecco, Aperolu, wody gazowanej, kostek lodu oraz kawałka pomarańczy. To jeden ze znanych aperitifów – popularną metodą jest podawanie go przed posiłkiem, dla pogłębienia apetytu. Aperol Spritz pasuje do wielu włoskich dań. Możemy podawać go z przekąskami, a także […]
Aperitif

Aperitif jest napojem podawanym przed posiłkiem w celu podsycenia apetytu i wzmocnienia doznań smakowych. Rodzajów aperitifów jest wiele – ich postać determinuje region i jego kultura. Przykładowo, jednym z włoskich aperitifów jest Aperol Spritz. Do grupy tego rodzaju alkoholów zalicza się również gazowane zielone lub białe wino, lekkie piwa, likier anyżowy bądź ziołowy wermut. Podawanie […]
Garnisz

Garnisz to element ozdobny drinka, który nadaje mu wyjątkowości i atrakcyjności pod względem wizualnym. Może zostać wykonany zarówno z liści mięty czy innych ziół, jak również z kawałków owoców czy skórek cytrusów. Oprócz tego, może również nadawać drinkowi smak, jak np. oliwka w martini. Garnisze dużą popularnością cieszą się zwłaszcza w cocktail barach, gdzie goście […]
Muddler

Muddler, zwany również ubijakiem barmańskim, to przyrząd służący do rozgniatania owoców oraz ziół podczas przygotowywania drinków. Jest to podłużny przedmiot, zakończony grubszą częścią z małymi ząbkami, przeznaczoną do rozdrabniania owoców. Może być wykonany zarówno z tworzywa sztucznego takiego jak metal czy plastik, ale również z drewna. Jest elementem podstawowego wyposażenia baru i używa się go […]
Trybuszon

Trybuszon jest przyrządem służącym do otwierania różnego rodzaju butelek. Najczęściej składa się on z korkociągu, otwieracza do kapsli oraz przecinaka do sreberek. Jego nazwa pochodzi od francuskiego “tire-bouchon”, czyli “korkociągu”. Od najpopularniejszych korkociągów skrzydełkowych różni się tym, że wyposażony jest w metalową dźwignię, pozwalającą na szybkie otworzenie wina po wcześniejszym kręceniu spirali w korek. Ma […]
Kordiał

Kordiał to składnik koktajlowy, mający zastosowanie w przygotowaniu drinków czy lemoniad. Do jego przygotowania używa się wody, owoców oraz cukru, które po zblendowaniu i przefiltowaniu tworzą gęsty, aromatyczny syrop.