Miksologia

Podstawy tajemnej sztuki Miksologii

 Jak zrobić dobrego drinka? 3 najważniejsze zasady

Nie bez powodu tworzenie drinków i koktajli określa się sztuką, a fachowo – miksologią. Wbrew pozorom, tworzenie napojów z alkoholem nie należy do najprostszych technik, a profesjonalni barmani uczą się zmiennych receptur latami. Czeka Cię ważne wydarzenie, które chcesz urządzić w przestrzeni domowej? Nieodłącznym elementem każdej imprezy jest smaczne menu, a dobry alkohol jest idealnym dopełnieniem wieczoru. Możesz spróbować swoich sił w stworzeniu nietypowych propozycji alkoholowych dla gości. Pamiętaj o najważniejszych zasadach, bez których drinki czy koktajle mogą nie sprostać oczekiwaniom.

Zasada #1: Zacznij od prostych pomysłów na koktajle

W naszym cocktail barze spotkasz się z wieloma propozycjami, które odchodzą od standardowych przepisów na napoje alkoholowe. Oferujemy między innymi tequile z liśćmi spiso, ananasem, limonką i wanilią czy bourbon połączony z mixem cherry, kwiatem muszkatołowca i jadalnymi perfumami. W końcu jesteśmy profesjonalistami, a nasze drinki muszą być wyjątkowe. Jako początkujący nie powinieneś eksperymentować. Chociaż bardziej skomplikowane koktajle składają się z 5-10 składników, nie można porównać poziomu trudności przepisów do, przykładowo, pieczenia wieloskładnikowego tortu. Zaserwuj gościom utarte przepisy i szukaj ich w sprawdzonych poradnikach koktajlowych.

Zasada #2: Przy tworzeniu drinku czy koktajlu trzymaj się odpowiednich proporcji

Jeśli w danym przepisie znajdziesz informacje o tym, że alkohol powinien zajmować 1/3 szklanki – absolutnie nie zmieniaj proporcji. Przepisy miksologów były tworzone metodami prób i błędów. Nie bez powodu finalna wersja traktuje o danej ilości składników, które finalnie mają trafić do szklanki. Jeśli przesadzisz z alkoholem, drink albo koktajl może być zbyt gorzki. Z kolei zbyt duża ilość płynu łączącego, toniku lub wody gazowanej, może rozwodnić napój i pozbawić go charakteru. Człowiek uczy się na błędach, jednak przed ważnym wydarzeniem warto kierować się proporcjami z przepisów.

Zasada #3: Nie modyfikuj przepisów na koktajle

Podobnie jak w przypadku powyższych wskazówek, odradzamy modyfikowanie składów w przepisach koktajli. W wielu przypadkach receptury załączają możliwość stosowania zamienników, wówczas jednak informacja będzie podkreślona w samym przepisie. Jeśli jednak zamierzasz zaserwować gościom Cosmopolitan, niczym z serialu „Seks w Wielkim Mieście”, nie możesz podać go z ginem. Podstawa alkoholowa drinku powinna pozostać ta sama, a modyfikacje (jeśli już) są dopuszczane raczej w przypadku nut owocowych. 

Jak nauczyć się tworzyć profesjonalnie drinki i koktajle?

Miksologia to bardzo ciekawy obszar kulinarny, dlatego warto się w nią zagłębić. Eksplorację polecamy rozpocząć od przetestowania oferty dostępnej w cocktail barach. Wypróbowanie przepisów zrealizowanych przez profesjonalistów, a także zadawanie pytań miksologom pozwoli Wam na przeniesienie metod miksologii do przestrzeni domowej. Gdzie znajdziecie najlepsze koktajle i drinki? Oczywiście w Moderne Artisanal.

Ocena artykułu:

5/5
(29)

Czytaj również na mixolopedii

Shaker barmański

Shaker jest niezbędnym naczyniem do stworzenia drinków, w które łączą w sobie alkohol z sokami, lodem czy produktami o odmiennej konsystencji.

Bitters

Dawniej, w XIX wieku, sprzedawano je głównie jako produkt apteczny, wspomagający walkę z wszelkimi dolegliwościami żołądkowymi.

Miksologia

Miksologia sygnalizuje wyższą sztukę przyrządzania drinków alkoholowych – wyrafinowaną recepturę i dopracowany finisz.