Zasiadając przy barze lub stoliku w restauracji lub pubie, w karcie prawdopodobnie znajdziemy zestaw najpopularniejszych drinków. Większość cocktail barów serwuje takie klasyki jak gin z tonikiem, cuba libre czy też charakterystyczne dla okresu letniego mohito lub aperol spritz. W recepturze tych koktajli są składniki, których obecność nie budzi zdziwienia. Są jednak również pozycje równie popularne, których skład może zaskoczyć. Należy do nich uwielbiany pod wieloma szerokościami geograficznymi whiskey sour, do którego przygotowania używa się… surowego białka jajka.
Historia jednego drinka: whisky sour
Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów stworzyło oficjalna listę drinków, które wykonywane są podczas corocznych zawodów barmańskich. Na liście, oprócz wymienionych wcześniej, znajdują się takie pozycje jak znana wszystkim Bloody Mary czy zapadający w pamięć Sex on the beach. Pozycją obowiązkową jest również whisky sour. Historia tego drinka sięga niemal 200 lat wstecz, bowiem był on już znany w połowie XIX wieku. Podobnie jak w przypadku ginu z tonikiem, whisky sour wymyślony został przez brytyjskich żołnierzy, aby zapobiegać chorobie. Aby radzić sobie z trudami żeglugi, regularnie spożywali alkohol. Miał on przeciwdziałać zagrożeniu, jakie niósł za sobą powszechny szkorbut. Pili duże ilości soku z cytryny i limonki. Łącząc te dwa składniki stworzyli recepturę, która po zejściu na ląd odniosła duży sukces i zdobyła popularność na całym świecie.
Whiskey sour – oryginalny przepis
Przy przygotowaniu whiskey sour, standardowo używa się bourbona. Dodaje się do niego świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki, a całość uzupełnia cukrem bądź syropem cukrowym. Mieszankę należy wlać do shakera z lodem i energicznie wstrząsnąć. Następnie przelać przez sitko do szklanki z lodem i przyprawić 3 kroplami angostury. Na przestrzeni dekad powstało wiele wariantów tego koktailu. Dziś najlepsi barmani nie wyobrażają sobie whiskey sour bez białka jajka. Mimo, że można znaleźć wiele miejsc, które serwują ten drink bez tego składnika, to zwolennicy jajka w tym drinku są zdania, że nadaje ono delikatną konsystencję i fantazyjnie przełamuje kwaśny smak drinka. Przy przygotowaniu whiskey sour z jajkiem należy pamiętać, że przy pierwszym wstrząśnięciu nie dodajemy całego przygotowanego lodu. Białko nie powinno być ubijane na zimno. Kremowa konsystencja drinka i atrakcyjna wizualnie pianka będzie ciekawie prezentować się z odpowiednim garniszem, np. skórką cytryny.
Gdzie znaleźć whiskey sour?
Ten klasyczny drink potrafi przygotować każdy doświadczony barman. Nasi wyspecjalizowani w miksologii barmani bardzo dobrze znają różne wariantu tego napoju. Załoga naszego coctail baru z chęcią przygotuje whiskey sour, którego smak podbił serca i podniebienia gości z całego świata.